Рисковете за здравето при пълните деца

ПРОУЧВАНИЯТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ 1/3 ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО СА БИЛИ „ПЪЛНИЧКИ“ ОЩЕ В НАЙ-РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ. СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО ВНИМАНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТНОСНО АКТОРИТЕ, ВОДЕЩИ ДО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ, СЕ НАСОЧВА ИМЕННО КЪМ ТАЗИ ЪЗРАСТ. ВСЕ ПОВЕЧЕ ПЕДИАТРИ СМЯТАТ, ЧЕ ПРОФИЛАКТИКАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ОЩЕ ТОГАВА. МНОГО РОДИТЕЛИ ОБАЧЕ И НАЙ-ВЕЧЕ БАБИТЕ И ЯДОВЦИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ КОЛКОТО ПО-ПУХКАВИ СА РЪЧИЧКИТЕ И КРАЧЕТАТА НА БЕБЕТО И КОЛКОТО ПО-ГОЛЕМИ СА БУЗКИТЕ МУ, ТОЛКОВА ПО-СИЛНО И ЗДРАВО Е ТО. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА НЕ Е ТАКА.

Много е важно да се знае, че пълното дете не е по-здраво. Напротив,
то боледува по-често и е по-застрашено от сериозни заболявания в
по-късна възраст. За затлъстяване се говори, когато теглото на детето
е най-малко с 20% над средното за съответните възраст, пол и ръст.
Наднорменото тегло най-често се получава в резултат на редовно
прехранване на детето и създадени лоши хранителни навици.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В ОРГАНИЗМА НА ДЕТЕТО, КОЕТО СЕ ПРЕХРАНВА?

Системното прехранване води до промени във въглехидратната и
мастната обмяна. Настъпва приблизително петкратно увеличение на
мастните клетки, което се запазва за цял живот. При намален храни-
телен внос тези клетки се изпразват от мастното си съдържание и детето отслабва. Но те си остават там и чакат момента, когато отново
ще бъдат „захранени“ с по-голям хранителен внос. И тогава съвсем
логично отново ще се напълнят с мазнини. Резултатът е ясен – детето
отново надебелява. Затова най-важният съвет, който мога да ви
дам, е да не прехранвате детето си и да не позволявате да се образуват голям брой мастни клетки.

ВНИМАНИЕ: ЖИВОТИНСКИ ХРАНИ, ЗАХАР И СОЛ!

Увеличеният прием на храна, богата на животински мазнини и захари,
води до атеросклеротични промени в кръвоносните съдове още в ранна
детска възраст. Консумацията на захар и захарни изделия увеличава
риска от затлъстяване и диабет. Те благоприятстват и развитието на
микроорганизми в устната кухина, които разграждат емайла на зъбите
и предизвикват кариес.
Не само захарта, но и солта също трябва да се избягва при приготвя-
нето на бебешките храни. Тя води до задържане на натрий и вода в тъканите и предразполага към високо кръвно налягане. Нека не забравяме, че в кърмаческата възраст бъбречната функция е незряла,
което увеличава това задържане. Запомнете: към бебешките храни не
се добавя сол!

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"