Хранене на децата след едногодишна възраст

СЛЕД КАТО ДЕТЕТО НАВЪРШИ ЕДНА ГОДИНА, ПОСТЕПЕННО МЕНЮТО МУ ЗАПОЧВА ДА НАПОДОБЯВА ТОВА НА ВЪЗРАСТНИТЕ И ТО ПРЕМИНАВА НА Т.НАР. ОБЩА ХРАНА. ТОВА СТАВА ВЪЗМОЖНО, ЗАЩОТО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА И ОТДЕЛИТЕЛНАТА СИСТЕМА СА НА ПО-ВИСОКО НИВО НА РАЗВИТИЕ И ЗНАЧИТЕЛНО СЕ УВЕЛИЧАВАТ ФУНКЦИОНАЛНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА. СЪЩЕВРЕМЕННО НАМАЛЯВАТ И ЕНЕРГИЙНИТЕ НУЖДИ НА ОРГАНИЗМА НА ПОРАСНАЛОТО ВЕЧЕ КЪРМАЧЕ, КОЕТО НАЛАГА ПРОМЕНИ В ХРАНЕНЕТО. КАКВИ СА ТЕ, КОГА И КАК Е НАЙ-ПОДХОДЯЩО ДА ГИ ОСЪЩЕСТВИМ ?

 

  • ОТ ПРЕХОДНА КЪМ ОБЩА ХРАНА

Кърмаческата възраст е период на интензивен растеж и изграждане на всички органи и системи, поради което нуждата от хранителни вещества, отнесена към килограм телесно тегло, е значително по-голяма в сравнение с тази на поотрасналите деца и възрастните. След 10-11-месечна възраст кърмаческата храна се замества с преходна. Разбира се, това става постепенно както при внасянето на всяка нова храна. А разликата между преходната и общата се състои главно в размера на отделните частици и консистенцията.

  • ОСНОВНИ ПРАВИЛА

> След 1-годишна възраст детето има 6-8 зъба, така че не пасирайте храната. За да се научи да дъвче, нарязвайте зеленчуците наситно, а месото смилайте.

> В този период е подходящо да дадете в ръката на детето лъжичка, като в същото време вие му подавате яденето с друга. По този начин то участва активно в процеса на храненето.

> Режимът се променя, храненията стават 4 на брой – закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Някои деца дори и след една година продължават да се хранят пет пъти на ден. Не е грешка, но четирикратното хранене е по-здравословно, защото 4-часовият интервал позволява на стомаха да се изпразни напълно и да бъде обработена приетата храна в храносмилателния тракт. Това от своя страна гарантира по-добро храносмилане и по-добър апетит.

> Древна китайска поговорка гласи „Закуската изяждай сам, обяда – с приятели, а вечерята давай на враговете си.“ Тя обаче е валидна само за нас, възрастните, но не и за децата между 1-годишна и 3-годишна възраст. Тук дневното количество храна се разпределя равномерно между отделните хранения. Това се налага поради по-малкия обем на детския стомах.

> Количеството на отделната порция не бива да надвишава физиологичния обем на стомаха, който за децата от 1 до 1,5 г. е 300-350 мл, а от 1,5 до 3 г. е 350-400 мл.

ВНИМАНИЕ !

Доближаването на детското меню до това на възрастните крие и известни рискове от грешки. Известно е, че в българската кухня често се използват запръжки и лютиви подправки. Те трябва да бъдат изключени от детското меню

Пастет от извара и печени чушки

Необходими продукти:

500 г печени чушки

1/2 ч . ч. прясно мляко

1 ч. ч. извара

2 ч. л. зехтин 2-3 стръка магданоз

1 щипка сол

Начин на приготвяне : 1. Изпечените, обелени и почистени от семките чушки се нарязват наситно и заедно с прясното мляко се пасират в блендер . 2. Към тях се прибавят изварата, зехтинът и наситненият магданоз, посолява се и всичко отново се пасира. 3. Пастетът се маже върху филийка и е подходящ за закуска.

  • МОЯТ СЪВЕТ

Неправилното хранене на децата носи рискове за здравето им в бъдеще (затлъстяване, диабет, хипертония, атеросклероза и др.) Затова още от най-ранна детска възраст трябва да създавате здравословни хранителни навици на своето дете.

 

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"