Захранване на кърмачето (I част)

КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПЪРВАТА НЕМЛЕЧНА ХРАНА В МЕНЮТО НА БЕБЕТО, СЪВЕТВАМ ВИ ДА СЕ РЪКОВОДИТЕ ОТ ПРАВИЛОТО: ПО-ДОБРЕ КЪСНО, ОТКОЛКОТО ТВЪРДЕ РАНО.

Според съвременните тенденции в захранването на кърмачетата препоръчително е то да стане най-рано след четвъртия-петия месец, тъй като преди това има риск от възникване на храносмилателни разстройства и поява на алергични реакции. Не бива да се забравя, че колкото по-малко е детето, толкова по-незряла е храносмилателната му система. Тя е с лесноранима лигавица и с увеличена пропускливост за бактерии и токсични вещества.

Важно е да се знае също, че захранването се прави според индивидуалните особености на всяко дете, а не при достигането на дадена възраст. Препоръчително е да се пристъпи към него, когато бебето само прояви интерес към друга немлечна храна . Как да разберете дали моментът е дошъл? Когато детето навърши 4-5-месечна възраст, го вземете със себе си на масата, докато цялото семейството се храни. Ако прояви нтерес към храната на големите и не отблъсква с език предложената му лъжичка, значи вече е готово. Но ако захранването стане по принуда, има голяма вероятност да създадете отрицателно отношение на бебето към яденето с лъжичка и да го направите злоядо.

  • 1. При въвеждането на нова храна детето трябва да бъде здраво, защото в противен случай е с намалени защитни сили и е по-податливо на храносмилателни разстройства и алергични реакции.
  • 2. Всеки нов продукт се дава в малки дози (1-2 ч.л.), като количеството постепенно се увеличава. Така за около 10 дни едно цяло хранене се замества с новата храна. Поетапното увеличаване на количеството се налага, за да се даде възможност на храносмилателната система да се адаптира.
  • з. При въвеждането на всяка нова храна трябва да следите за появата на кожни обриви и храносмилателни смущения (подуване на корема, болки и куркане на червата, разстройство или запек). Ако се появят някои от тези симптоми, веднага трябва да преустановите даването на каквато и да е друга немлечна храна поне за 3-4 дни. След това продължете захранването отново, но вече с друг продукт. Разбира се, трябва да се обадите и на педиатъра на вашето дете.
  • 4. Новата храна се дава в началото, докато детето е още гладно, за да може да поеме желаното количество.
  • 5. Ако детето упорито отказва да приеме някоя нова храна, не го насилвайте. Просто не му я предлагайте около седмица, а през това започнете да въвеждате друга храна (например вместо зеленчуково пюре дайте каша).
  • 6. Предлагайте новата храна с лъжичка, не с биберон. Не ползвайте лъжицата , с която вие сте се хранили. Всеки видимо здрав човек може да има в устната си кухина многобройни микроби, които за нас, възрастните, не са опасни, но могат да причинят заболяване на бебето.
  • 7. Децата, родени със здравословни проблеми или с ниско тегло, се захранват по-късно и много по-предпазливо, под усилено наблюдение от педиатър.

Това са основните правила при за хранването, а в следващия брой на списанието ще продължим темата и ще ви запозная с реда на въвеждането на новите храни.

Пюрето е подходящо за обедно хранене.

Пилешко със зеленчуци

Необходими продукти:

50 г пилешки гърди

20 г праз

1 средно голям картоф

1 морков

1 ч. л. зехтин

1 домат

Начин на приготвяне : 1. Ситно нарязаният праз се задушава в зехтина и към него се добавя нарязаното на малки парченца пилешко месо. 2. Залива се с гореща вода и се прибавят морковът и картофът, нарязани наедро. 3. Оставя се да ври 15 минути и след това се слага ситно нарязаният домат. 4. Вари се още 5-6 минути. Пасира се до желаната консистенция.

  • Моят съвет

Ако детето упорито отказва ди приеме някоя нова храна, не го насилвайте.

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"