Захранване на кърмачето (III част)

В ДВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ БРОЯ НА СПИСАНИЕТО ГОВОРИХМЕ ЗА ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЗАХРАНВАНЕТО В КЪРМАЧЕСКА ВЪЗРАСТ. В ТАЗИ СТАТИЯ ЩЕ ВИ ЗАПОЗНАЯ С РЕДА НА ВЪВЕЖДАНЕ НА НОВИТЕ ХРАНИ. ВСЕ ПАК НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯТЕ, ЧЕ ВСЯКО ДЕТЕ ИМА СВОИТЕ ОСОБЕНОСТИ И ЗАХРАНВАНЕТО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА НА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРОДУКТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪГЛАСУВА С НАБЛЮДАВАЩИЯ ГО ПЕДИАТЪР. АЗ ВИ ПРЕДЛАГАМ ОБЩИТЕ НАСОКИ И СПОДЕЛЯМ МОЕТО ВИЖДАНЕ ПО ТОЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН И МНОГО ДИСКУТИРАН НАПОСЛЕДЪК ВЪПРОС.

 

 

  • ОТ 5-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Здравото кърмаче може да бъде захранено от началото на петия или шестия месец. Най-подходящата храна е картофеното пюре, дадено на обедно хранене. След това последователно се включват моркови, тиква, тиквички, ябълки, броколи, карфиол и круши.

ВНИМАНИЕ!

> Ако детето е склонно към храносмилателни разстройства, родило се е преждевременно с ниско тегло или често боледува, тогава захранването започва с безглутенова млечна каша, която е по-лесносмилаема от зеленчуковото пюре.
> Кашите, освен че са по-лесносмилаеми, са и по-вкусни, затова те са подходящи и за капризни деца с непостоянен апетит. Те са и с по-висока енергийна стойност, което е от значение за децата, родени с ниско тегло.
> До края на петия месец обедното хранене изцяло трябва да бъде заменено със зеленчуково пюре или каша.

  • ОТ б-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Ако детето ви е здраво и сте го захранили със зеленчуково пюре, започнете да замествате и следобедното хранене с каша или млечен кисел. Най-подходящи като първа каша са оризова, царевична, елда, т.е . безглутенови каши. От този месец можете да започнете и даването на плодов сок от ябълка, морков, круша, череши (сутрин между храненията, като постепенно увеличавате количеството му до 30-40 мл).

  • ОТ 7-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Най-подходящата храна
В обедното хранене се включват пюрета с месо. Като начало започнете с пуешко, пилешко или заешко. Пюрето с месо се дава през ден или 2-3 пъти седмично на обедното хранене, като се редува със зеленчуково пюре. Постепенно от средата на месеца започнете да замествате и сутрешното хранене с попара със сирене и масло. Ако детето е с непоносимост към белтъка на кравето мляко, попарата се приготвя с овче или козе сирене и маргарин вместо масло (разбира се, след задължителна консултация с лекуващия педиатър). Продължавате да давате плодови сокове, като увеличавате количеството им до 50 мл сутрин и 50 мл следобед. Можете да включите в менюто спанак, коприва, лапад, зелена чушка, манго, пъпеш, диня, сини сливи.

  • ОТ 8-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Най-подходящата храна
В обедното меню преди пюрето давайте около 30 мл зеленчуков или месен бульон, може и супа с пасирани зеленчуци. Те възбуждат апетита, стимулират отделянето на храносмилателни сокове и като цяло подпомагат храносмилането. Вече можете да давате Hacтъpгaни плодове и зеленчуци, да включите в менюто и яйчния жълтък. Започнете с 1/8 твърдо сварен и смачкан жълтък, поставен в зеленчуковото пюре, и постепенно увеличавайте количеството му до 1/2 през ден.

ВНИМАНИЕ!

> Ако детето ви е алергично, отложете даването на жълтък за след десетия месец . Можете да давате зелен фасул и грах.

Заешко с моркови

Необходими продукти:

70г заешко месо (предварително задушено)

50г грах (сварен или замразен)

1 морков 20г макарони

1 средно голям картоф

1 ч.л. зехтин

Начин на приготвяне: 1. Морковът се нарязва на кубчета и се задушават в зехтина. 2. Прибавят се ситно нарязаният картоф и грахът, залива се с гореща вода и зеленчуците се варят около 15 минути. З. Макароните се сваряват и се прибавят към зеленчуковата смес 4. Добавя се и месото и всичко се пасира в блендер.

  • ОТ 9-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Трябва да въведете през нощта супа или каша, защото много от децата вече не се засищат само от кърмата или адаптираното мляко при нощното хранене. Те се събуждат вечер или сутрин много рано и плачат, докато не бъдат нахранени. Ако на детето вече са му поникнали първите зъбки , можете да му давате в ръчичката коричка хляб, за да привиква да отхапва и дъвче по-едри и по-твърди храни.

  • ОТ 10-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Най-подходящата храна е преходната, т.е. храната на детето започва да прилича на тази на възраcтните, но без силни подправки и запръжки. Включете в менюто на детето и риба, телешко и свинско месо (само ако не е алергично, разбира се), както и домати и червени чушки.

  • СЛЕД 10-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Xpaнатa на детето не трябва да бъде пасирана, а с малко по-едри парченца, за да се учи да дъвче и гълта общата храна, с която ще се храни след 1-годишна възраст .

  • МОЯТ СЪВЕТ:

Не бива да забравяте, че всяко дете има своите особености и захранването и последователността на въвеждането на продутктите трябва да се съгласува с наблюдаващ лекар.

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"