За и против кравето мляко

Енергийно съдържание

Енергийното ниво на кравето мляко (660ккал/л) е сравнимо с това на майчиното (670 ккал/л), но енергията му е по-малко усвоима заради непълната резорбция на мазнините. Една от големите разлики между млеката на различните животински видове е протеиновото (белтъчно) съдържание, което е свързано с нивото на растеж на децата. Колкото по-бързо растат малките, толкова повече протеини трябва да се отлагат в новосинтезираните тъкани и точно толкова богато е на протеини майчиното мляко.
Да сравним темповете на растеж на бебето и телето (защото кравето мляко е предназначено за храна на телетата). Нормално бебетата удвояват телесното тегло при раждането около 6-месечна възраст, а телетата удвояват рожденото си тегло за 50 дни. По-бързо растящите бозайници изискват мляко с по-високо съдържание на протеин. Протеиновото съдържание на кравето мляко е 3 пъти по-голямо от това на човешкото. Това води до пренатоварване на бъбреците при бебетата.

Качеството на протеините

То е различно в кравето и в майчино то мляко. Белтъците в кравето мляко са съставени от 2 белтъчни фракции – казеин и пшеничени протеини. В майчиното мляко преобладават пшеничените протеини и съотношението спрямо казеина е 60/40. В кравето преобладава казеинът и съотношението казеин/пшеничен протеин е 80/20. Това съотношение е важно за храносмилането и определя състава на доставените
аминокиселини. Когато млякото попадне в киселата среда на стомаха, казеинът става неразтворим, коагулира и формира трудноразтворим коагулум, докато пшеничените протеини остават разтворими.

Мазнините и въглехидратите

Мазнините в майчиното мляко предоставят на бебетата незаменими мастни
киселини. Те играят ролята на приносители на мастноразтворими витамини, необходими за нормалния процес на развитие на детето. Мастните киселини в кравето мляко са предимно наситени и количеството на незаменимите мастни киселини е по-ниско (тези, които не могат да се синтезират в организма и трябва да бъдат внесени с храната). Въглехидратите в кравето мляко и май чиното мляко са представени основно от лактоза (млечна захар). Съдържанието и качеството на лактозата и в двете млека е еднакво. Въглехидратите определят до голяма степен състава на чревната флора.

Минерално съдържание

Друга важна разлика между кравето и майчиното мляко е минералното им съдържание. Минералите в кравето мляко са в големи количества, за да покрият нуждите на бързо растящите телета. С изключение на желязо и мед, кравето мляко съдържа значително повече от всички минерали, което пренатоварва и без това незрялата бъбречна функция на децата. Като прибавим и високото белтъчно съдържание на кравето мляко, отговорът вече е налице – това го прави неподходящо за хранене на децата до едногодишна възраст.

Моят съвет

Кравето мляко все още се използва като заместител на майчиното мляко, но искам да подчертая, че най-добрата храна за новороденото е кърмата, защото тя задоволява напълно всичките му хранителни потребности.

Добре е да знаете!

Голямото количество на казеин в кравето мляко е причина за формирането на трудносмилаема маса от плътни и груби коагулуми.
Майчиното мляко формира мек и рехав коагулум в стомаха и затова по-лесно се смила. Като резултат бебетата, хранени с краве мля-
ко, по-често страдат от запек. Това важи особено за недоносените деца.

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"