Капризно поведение

НАШИТЕ СЪВЕТИ И ИДЕИ И ВАШИТЕ ТАКТ И ТЪРПЕНИЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ПРЕВЪРНЕТЕ ХРАНЕНЕТО НА КАПРИЗНОТО ДЕТЕ ОТ МЪЧИТЕЛНО ПРЕЖИВЯВАНЕ В УДОВОЛСТВИЕ.

ДЕЦАТА ЧЕСТО ПРОЯВЯВАТ КАПРИЗИ КЪМ ДРЕХИТЕ И ИГРАЧКИТЕ СИ ИЛИ ПЪК НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГИ ДЪРЖИМ ЗА РЪКА, КОГАТО ПРЕСИЧАМЕ УЛИЦАТА.
НАЙ-ЧУВСТВИТЕЛНИ СМЕ, КОГАТО ПРОЯВЯВАТ СВОЕНРАВИЕТО СИ ПО OTHOШЕНИЕ НА ХРАНЕНЕТО. НЯКОИ РОДИТЕЛИ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ И ПРИГОТВЯТ ПО НЯКОЛКО ЯСТИЯ, МОЛЯТ СВОЕТО МАЛКО СЪКРОВИЩЕ ДА ГИ ОПИТА, ЧЕСТО ДОРИ ТИЧАТ СЛЕД НЕГО С ПЪЛНАТА ЛЪЖИЧКАТА ДА ХАПНЕ ПОНЕ МАЛКО. ДЕТЕТО ВЪЗПРИЕМА ТОВА КАТО ЧАСТ ОТ ВСЕКИДНЕВНАТА ИГРА – СЪСТЕЗАНИЕ И С УДОВОЛСТВИЕ НАБЛЮДАВА ОПИТИТЕ ДА БЪДЕ НАКАРАНО ДА ЯДЕ. ПО-ЧЕСТО ПЕЧЕЛИ СЪСТЕЗАНИЕТО И ПОЛУЧАВА КАКВОТО Е ИСКАЛО.

Родителите трябва да разберат, че не могат да контролират изцяло ситуацията, и не бива да отстъпват пред прищевките на малките. Следващите съвети и идеи и вашите такт и търпение ще ви помогнат да се справите с този проблем.

Съобразявайте се с предпочитанията и нуждите на детето си

За децата четирикратното хранене е истинско мъчение, защото трудно поемат наведнъж голямо количество храна. Те предпочитат да хапват често и по малко. Съобразете се с желанието на детето, хранете го толкова пъти, колкото то иска, и мирът ще бъде възстановен.

Бъдете търпеливи

С времето децата променят предпочитанията си към храната и затова не-
винаги проявяват желание да спазват наложения от вас хранителен режим.

Днес отказват да хапват каквито и да са плодове, а в следващите месеци те се превръщат в любима храна. Тази промя на обикновено се случва много по-бързо, ако не крещите, не наставлявате с неразбираем за детето език или насила го храните. Проявявайте търпение. От време на време му предлагайте неща, които преди е отказвало да яде, но без да настоявате. Винаги когато е възможно, всички от семейството трябва да се хранят заедно и насладата от това и от вкусната храна ще му дадат добър пример. Не трупайте излишно напрежение, това е само една от фазите в развитието на вашето дете.

Включете малчугана активно в подготовката на храната

Нека то да ви е помощник в готвенето, когато това е възможно. Покажете, че цените помощта му. Научете го как може да си направи сандвич, обяснете му, че може да избира дали да се храни с храната, която приготвяте за семейството, или то само да си приготви нещо за хапване (с ваша помощ, разбира се). Поощрявайте го да участва и в избора на продуктите в магазина, в сервирането и отсервирането. По този начин ще го накарате да се чувства по-отговорно и ще му вдъхнете увереност.

Никога не хранете насила

Ако настоявате детето да изяжда определеното количество храна в точен час, ще си създадете големи проблеми. Ако започне да извива глава, да отказва да приема повече храна или да плюе, това означава, че му е достатъчно. Важно е да получава нужните за растежа му хранителни съставки. Не бива да забравяте, че дори безвкусната храна може да бъде поднесена по приятен и съблазнителен начин. Отказва ли да яде месо, смелете го, пригответе пастет и го намажете на филийка. Посъветвайте се с вашия педиатър и включете допълнително таблетки с витамини, в случай че не желае да хапва достатъчно плодове

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"