Ягодите в детското меню

ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА Е ОТПРАЗНУВАЛО ПЪРВИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН

Най-много следва да внимават родителите, в чиито семейства има нас-
ледствена обремененост с алергични заболявания, защото децата им са по-предразположени към такива реакции. Но независимо от това, дали има, или няма алергични прояви във вашето семейство, моят съвет е да включите ягодите в менюто на детето, след като навърши една годинка. Тогава то вече е захранено с почти всички зеленчуци и плодове (с изключение на цитрусовите) и рискът от алергия е минимален.

ЗАПОЧНЕТЕ С ПОЛОВИН ЯГОДА

Най-важното, което трябва да знаете, когато предлагате за първи път ягоди на бебето, е да започнете с половин плод. Включете го в менюто му до обяд и в следващите дни постепенно увеличавайте количеството. Защо до обяд? Защото, ако евентуално се прояви алергична реакция, е добре това да стане в светлата част на деня. Повярвайте ми, проявите на алергия ще ви се сторят по-драматични вечер. И сега ще попитате защо трябва да дадем само половин ягода. Защото силата на алергичната реакция зависи и от количеството на приетия алерген (т.е. от количеството изядени ягоди). Ако детето изведнъж изяде 5 – 6 плода, то може да получи много силна и трудна за овладяване алергична реакция. Тя може да има най-различни прояви.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ

Най-често срещаните признаци са кожните обриви, които обикнове-
но са сърбящи и това прави детето неспокойно и плачливо. Друга проява
на алергия могат да бъдат стомашни болки, куркане на червата, повръщане и разстройство. Ако имате и най-малкото съмнение
за проява на алергична реакция след консумацията на каквато и да е нова храна, незабавно се консултирайте с педиатър. Лечението се провежда с противоалергични медикаменти, спазване на диета, която изключва от храната на детето всички алергизиращи храни и продължава до пълното отзвучаване на проявите.

7 ПРИЧИНИ ДА ВКЛЮЧВАТЕ ЯГОДИТЕ В ДЕТСКОТО МЕНЮ

По-честите алергични реакции след консумацията на ягоди не бива да
бъдат причина за изключването им от детското меню, защото те са много
полезни.

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"