„За“ и „Против“ водата

ТРЯБВА ЛИ ДА ДАВАМЕ ВОДА НА НОВОРОДЕНОТО БЕБЕ?

ТОВА Е ВЪПРОСЪТ, КОЙТО ВСЕ ПО-ЧЕСТО СИ ЗАДАВАТ РОДИТЕЛИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ЕДНА-ДВЕ ГОДИНИ. БЪЛГАРСКИТЕ ПЕДИАТРИ СА НА РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ. ЕДНИ ГОРЕЩО Я ПРЕПОРЪЧВАТ, А ДРУГИ КАТЕГОРИЧНО ОТРИЧАТ. АМЕРИКАНСКАТА ПЕДИАТРИЧНА АСОЦИАЦИЯ НАПРИМЕР НЕ ПРЕПОРЪЧВА ДАВАНЕТО НА ВОДА НА БЕБЕТАТА ДО 6-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ. ОСНОВНИЯТ АРГУМЕНТ ЗА ТОВА РЕШЕНИЕ Е, ЧЕ ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ДАВАНЕ НА ВОДА НАМАЛЯВА КОЛИЧЕСТВОТО НА ПРИЕТОТО МЛЯКО, А ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И САМО НА КЪРМА ИЛИ АДАПТИРАНО МЛЯКО ДО 8-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ. СЪЩАТА АСОЦИАЦИЯ ПРЕПОРЪЧВА КЪРМЕНЕТО ДА ПРОДЪЛЖИ ДО 2-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ.

Детският организъм е изключително богат на вода. Тя съставлява 85% от теглото на новороденото, докато при възрастните този процент е 50-60. Колкото по-малко е едно дете, толкова по-големи са и дневните му потребности от вода.

Средните дневни потребиости от вода за различните възрасти :

Възраст Количество
до 6 месеца от 130 до 180 мл на кг тегло
от 6 месеца до 1 година от 120 до 145 мл на кг тегло
от 1 до 3 години от 115 до 125 мл на кг тегло
от 3 до 6 години от 100 до 110 мл на кг тегло
от 6 до 10 години от 90 до 100 мл на кг тегло
от 10 до 14 години от 70до 85 мл на кг тегло
от 14 до 18 години от 50 до 60 мл на кг тегло
над 18 години от 20 до 45 мл на кг тегло

 

ВАЖНО !

Детето губи вода чрез четири основни физиологични процеса

> 1. Чрез потене

> 2. От храносмилателната система с изпражненията

> 3. От бъбреците с урината

> 4. Чрез дишането (от изпарението на вода от белите дробове)

  • Трябва да знаем!

Водното съдържание в детския организъм се определя от количеството на приетите течности и на отделената вода, т.е. от нейните загуби. Ако детето е болно – с висока температура, разстройство и повръщане, или просто температурата на околната среда е висока, тогава водните загуби се увеличават и за да не се обезводни, трябва да му бъдат давани повече течности. Когато има по-големи водни загуби, се включва защитният механизъм – чувството за жажда. Детето обаче не може да каже, че е жадно, затова ние трябва да му предлагаме по-често течности (кърма, адаптирано мляко, вода или сокове).

  • Моят съвет! 

Ако детето се храни с майчина кърма, обикновено няма нужда от допълнителен прием на вода. Водното съдържание в кърмата ще задоволи дневните му потребности. Изкуствено хранените деца много по-често имат нужда от допълнителен прием на вода (освен тази, приета с млякото). Съдържанието на соли при адаптираните млека е по-голямо и това натоварва бъбреците. Ако бебето ви е родено през топлите летни месеци или е на изкуствено хранене, е добре между храненията да му предложите вода. Ако то започне жадно да пие, значи има нужда от нея. Можете да давате преварена питейна вода или нискоминерална вода, специално предназначена за бебета и малки деца.

Рибена чорба

Необходими продукти:

40 г филе от риба, 1 ч. л. ориз, 1/2 домат, 1/2 глава лук, 1 морков, 20 г целина, 1 ч. л . зехтин, 2-3 ч. л. кисело мляко, 1/2 яйце, лимонов сок на вкус, магданоз за поръсване

Начин на приготвяне: 1. Лукът, морковът и целината се нарязват на ситно и се задушават в зехтина и малко вода. 2. Добавят се оризът и наситненият домат и се залива с 1 ч. ч. топла вода. Когато оризът омекне, се добавя нарязаната на кубчета риба и се оставя да ври 10 минути. 3. Готовата супа се застройва с яйцето и млякото. Овкусява се с няколко капки лимонов сок и се поръсва с наситнен магданоз.

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"