Запекът в детската възраст

ЗАПЕКЪТ Е НЕПРИЯТЕН ПРОБЛЕМ И Е ПРИЧИНА ЗА ТРЕВОГА В МНОГО СЕМЕЙСТВА. ТОЙ ПРИЧИНЯВА БОЛКА НА ДЕЦАТА И СЪЗДАВА СИЛЕН СТОМАШНО-ЧРЕВЕН ДИСКОМФОРТ. ЗА НEГО ГОВОРИМ ТОГАВА, КОГАТО ИЗХОЖДАНИЯТА СА ПРЕЗ ПО-ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ (ПОВЕЧЕ ОТ 2-З ДНИ) И ИЗПРАЖНЕНИЯТА СА ТВЪРДИ И СУХИ. СЪЩЕСТВУВА И ТАКОВА ПОНЯТИЕ КАТО ЛЪЖЛИВ ЗАПЕК. ТОЙ СЕ ПОЯВЯВА, КОГАТО ДЕЦАТА ГЛАДУВАТ, ПРИЕМАТ НЕДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ХРАНА И ТЕЧНОСТИ ИЛИ СЕ ПОЯВЯВА ПО ВРЕМЕ НА ОСТРО ИНФЕКЦИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ, ПРОТИЧАЩО С ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА. В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ПО-ЧЕСТО ИМАМЕ НАМАЛЕН ХРАНИТЕЛЕН ВНОС И ОБЕЗВОДНЯВАНЕ НА ОРГАНИЗМА.

 

  • КОИ СА СИМПТОМИТЕ?

През различните периоди от живота на детето има и различен брой изхождания за денонощие, които се приемат, че са в границите на нормалното. През първите 1-2 седмици от живота на новороденото те са 4-5 на ден, с рядко-кашава консистенция. През следващите седмици и месеци броят им постепенно намалява до 1-2 дневно. Нормално е и изхожданията да бъдат през ден, но това да става без болка и консистенцията им да бъде мека и кашава.

ВАЖНО!

> Проблемите в дефекацията обикновено се появяват още в периода на новороденото бебе.
> Това, дали едно дете има запек, зависи най-вече от вида и количеството на изпражненията . Когато те са твърди и в оскъдно количество, дори и дефекацията да е 1-2 пъти на ден, отново се говори за запек

  • ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВА

Те могат да бъдат органични, т.е. аномалии и заболявания на храносмилателната система. Проблемите в дефекацията се появяват обикновено още в периода на новороденото бебе и освен упорития запек има и други симптоми – липса на апетит, повръщане, бебето не наддава на тегло и е със силно подуто коремче. Разбира се, ако детето ви има подобен проблем, незабавно трябва да се консултирате с педиатър. Когато не се откриват болестни причини за запека, търсим функционални причини. Най-често те са в неправилното хранене. Ако бебето е на естествено хранене, т.е. на майчина кърма, то се изхожда почти след всяко хранене и консистенцията е рядко-кашава. Рязкото преминаване към изкуствено хранене с адаптирани млека при някои деца се оказва стресов фактор. Поради това драстично намалява броят на изхожданията и консистенцията им вече е много по-твърда. Ранното захранване с каши също допринася за задълбочаването на този проблем. Най-добрата профилактика на запека е майчината кърма. Децата, който по-дълго са кърмени, рядко имат проблеми с дефекацията. При по-големите деца храненето с предимно сухи и тестени храни също води до запек. При тях проблемът става изключително сериозен, защото твърдите изпражнения могат да доведат до цепването на кожичката на ануса. Получава се един омагьосан кръг – страхът от болезнените изхождания води до отказ от сядане на гърнето и това също засилва запека.

  •  КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОБЛЕМА?

Когато кърмачето не се е изхождало повече от 2-3 дни, първото нещо, с което може да му се помогне, е намазан с бебешко олио термометър, който да се постави много внимателно в ануса и да се правят леки въртеливи движения. По този начин се дразнят рефлекторно червата, което води до дефекация. Ако това не помогне, най-добре е да поставите глицеринова свещичка в дупето или да бъде направена клизма. Масажирането на коремчето по посока на часовниковата стрелка и симетричното притискане на свитите в колената крачета към коремчето също имат добър ефект.

Запекът може да бъде преодолян, но това е дълъг процес, който изисква много търпение както от страна на родителите, така и от страна на децата.

Ето две рецепти, подходящи за деца, страдащи от запек следобедна закуска за деца над 1 г.

Закуска с мюсли

Необходими продукти :

2 с. л. смлени орехи

2 с. л. овесени ядки

2 с. л . пшенични трици

1 с. л. мед

Начин на приготвяне: 1. В подходяща купа се смесват орехите, овесените ядки и пшеничните трици. Сместа се залива с вряла вода и се оставя да кисне около час. 2. Преди поднасяне се добавя пчелният мед и се разбърква, за да се поеме от продуктите.

  • МОЯТ СЪВЕТ

Много е важен начинът на хранене на детето и приемането на достътъчно количество течности. За да станат изпражненията по-меки, трябва във всекидневното меню да се включват овесени ядки, киви, сини сливи, круша, праскова, кайсия, тиква. На обяд задължително трябва да има супа или бульон. Всичко това стимулира чревната перисталтика и улеснява дефекацията.

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"