Не изнежвайте бебетата през зимата

ПРАКТИКАТА НА ПОВЕЧЕТО ПЕДИАТРИ ПОКАЗВА, ЧЕ БЕБЕТАТА, РОДЕНИ ПРЕЗ ЗИМАТА, ОБИКНОВЕНО СЕ ИЗНЕЖВАТ ПОВЕЧЕ, НЕ СЕ ИЗВЕЖДАТ НАВЪН, ПОРАДИ КОЕТО И БОЛЕДУВАТ ПО-ЧЕСТО. Д-Р АНТОНОВА, КАКВИ СА НАЙ-ЧЕСТО ДОПУСКАНИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БЕБЕТА ПРЕЗ ЗИМАТА?

Наи-често от страх децата да не се разболеят родителите поддържат много висока температура в дома и ги прегряват. Другата грешка е, че не се извеждат на разходка редовно и така се изнежват. В своята практика съм имала пациенти бебета, които са родени през ноември или декември, и до пролетта по никакъв начин майката не може да бъде принудена да изведе детето навън, защото смята, че температурата е твърде ниска. Това е абсолютно неправилно. Такива деца в по-късна възраст боледуват много повече, защото не са закалени. Така че след края на първия месец бебето трябва да се извежда навън.

  • ВСЕКИ ДЕН ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЕЖДА БЕБЕТО НА РАЗХОДКА?

Разходка трябва да има всеки ден, стига бебето да е навършило 1 месец. Дори температурата навън да е минус 5-6 градуса, няма никакъв проблем, ако не духа и не вали в момента. Разбира се, това трябва да става постепенно. Ако детето е родено през зимен месец и трябва да се изведе за първи път, е хубаво преди това да поседи за малко на отворен прозорец или на тераса, облечено добре, за да свикне със студения въздух. Това се прави поне 3-4 дни преди първата разходка. През това време трябва да е облечено така, както бихте го облекли, ако е навън. Задължително трябва да има зимна шапчица, да е завито добре с одеяло и облечено с дебела блузка или грейка. Първия път се изважда за 3-4 минути в най-топлото време, около обяд, и след това се прибира. На следващия ден се изважда за 5 минути, да кажем, между 11 и 12 часа и след това – за още 5 минути между 2 и 3 часа, когато все още времето е хубаво, и така около 4-5 дни. Това е подготвителен период, след който вече спокойно може да се правят разходки от около 30 минути. Но всеки ден, дори през зимния период, детето трябва да диша чист въздух и да се закалява. Разбира се, това е подходящо за бебета, които не са прекалено изнежени.

  • КАКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТЕМПЕРАТУРАТА В БЕБЕШКАТА СТАЯ, ЗА ДА НЕ СЕ ИЗНЕЖВАТ ДЕЦАТА?

Не повече от 22 градуса, между 20 и 22 градуса е най-подходящата. Вече температура от 18-19 градуса ми се струва твърде спартанска. Стаята се затопля повече само когато бебето се къпе или пък ще му се прави масаж. Добре е масажът и гимнастиката да са през деня, а не вечер – това е още една грешка, която допускат майките. Когато бебето се изкъпе вечерта и майката започне да прави масаж или гимнастика, това го превъзбужда. Добре е да се масажира през деня, когато детето е спокойно. Стаята трябва да бъде затоплена до 26 градyca. А вечер всъщност се прави само тоалетът – къпането и намазването с бебешко олио или хидратантен крем, т.е. с козметиката, която педиатърът е препоръчал.

  • А КАКВА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩАТА БЕБЕШКА КОЗМЕТИКА ПРЕЗ ЗИМНИЯ ПЕРИОД?

По принципа тогава се ползват омазняващи кремове, а не хидратантни. Това е особено важно, когато извеждате бебето навън – намажете бузките му задължително с омазняващо кремче, защото, ако го направите с хидратантно, в него има повече вода, тя замръзва и това създава проблеми за кожата. Същото се отнася и за нас, възрастните. А козметиката, която се ползва непосредствено след къпане, може да бъде и бебешко олио, и омазняващи кремове за тяло. През зимата, заради ниските температури, бебето се поти по-малко и не се запарва. Ако през лятото го намажете с бебешко олио (аз съм имала много такива случаи), на следващия ден то цялото е с пъпки. Просто сме му запушили порите и мастните жлези и от това се получават гнойни инфекции.

  • КАК ДА ПРЕДПАЗВАМЕ ДЕЦАТА ОТ ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ ПРЕЗ ЗИМАТА?

Последните проучвания показват, че най-разпространена настинка (хрема, обилна секреция от носа, кихане), която се причинява от рино-вируси, не се предава по въздушно-капков път, а при 80-90% от случаите заразяването става чрез мръсни ръце. Това е доказано научно. Така че слагането на маска, когато се влиза при бебето, не е достатъчно, трябва много добра хигиена на ръцете – задължително измиване с антибактериален сапун.

  • ИМА ЛИ НЯКАКВА РАЗЛИКА В ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ЗИМНИТЕ И ЛЕТНИТЕ БЕБЕТА?

Наблюдението ми е, че зимните бебета имат много по-продължителна физиологична жълтеница, която карат всички деца след раждането. Това се обяснява с факта, че витамин D се метаболизира в повърхностния слой на кожата и зависи от слънцегреенето и осветяването, а през зимата то е по-малко. Иначе дали едно дете е родено през лятото или през зимата, ако е отглеждано и хранено правилно, не може да има никаква разлика. Няма период, в който е най-подходящо да се роди едно бебе, важно е човекът, който ще се грижи за него, да го отглежда по най-правилния начин.

  • КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТАТА ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД?

Майчината кърма, разбира се, особено за бебетата, родени през зимата, защото през този период има страшно много инфекции. Дори родителите да не са болни, те могат да пренасят вируси, които се предават и на бебето чрез мръсни ръце. А майчината кърма има бактерицидни свойства, тя съдържа в себе си имуноглобулини, които предпазват детето от разболяване. Така че, ако едно бебе се кърми, то почти не боледува. Даже майката да няма достатъчно кърма, не трябва да се притеснява, дори 5-10 мл да са, а след това да се дохранва с изкуствена храна, пак е по-добре. Кърмата спомага и за смилането на изкуственото мляко. Доказано е, че дори 5 мл кърма помагат за по-доброто смилане на изкуственото мляко. Това е най-ценният продукт. Ние, педиатрите, препоръчваме бебетата поне до 5-б-месечна възраст да бъдат хранени само и единствено с майчина кърма, а ако тя не е достатъчно, разбира се, с изкуствена, но сме против ранното захранване. Ранното вкарване на алергени в детския организъм, а всяка друга немлечна храна, може да действа като алерген, предразполага организма към алергични заболявания в по-късна възраст. Така че колкото по-късно се захрани детето, толкова по-добре.

(Интервю на Мария Аврамова)

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"