Захранване на кърмачето (II част)

В ПРЕДИШНИЯ БРОЙ ВИ ЗАПОЗНАХ С ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА ПРИ ВЪВЕЖДАНЕ НА НЕМЛЕЧНА ХРАНА ПРИ ДЕЦАТА. ПРЕПОРЪЧВАМ ЗАХРАНВАНЕ НА КЪРМАЧЕТО ДА СТАВА НАЙ-РАНО СЛЕД ЧЕТВЪРТИЯ – ПЕТИЯ МЕСЕЦ, НО ВИНАГИ СЪОБРАЗЕНО СЪС ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДЕТЕТО И ИНДИВИДУАЛНИТЕ МУ ОСОБЕНОСТИ.

С израстването на детето се увеличават и нуждите му от енергия и от биологично активни вещества, необходими за развитието на всички органи и системи в човешкия организъм. Майчината кърма или адаптираното мляко могат да задоволят хранителните нужди и да осигурят нормално развитие на кърмачето само до пет-шестмесечна възраст след раждането. Точно тогава се изчерпват и запасите от желязо в черния дроб на бебето. Ето защо след петия-шестия месец кърмачето трябва да бъде захранено и с друга твърда храна, която е с по-високо енергийно съдържание и по-богата на витамини, микроелементи и пълноценни белтъци . При захранването в определена последователност се включват различни видове храни – плодове, зеленчуци, каши, месо, яйца, риба и т.н. Преди детето да бъде захранено, задължително трябва да бъде консултирано с лекуващия го педиатър, който ще прецени какво е неговото здравословно състояние. Трябва да бъде уточнено дали в семейството има някакви наследствени заболявания, като алергии, затлъстяване и др. На базата на тези данни лекарят ще прецени кога и с каква храна да бъде захранено детето.

  • ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ ДО ДЕСЕТИЯ МЕСЕЦ

Световната здравна организация препоръчва през първите 6 месеца от живота си кърмачетата да се хранят изцяло и напълно естествено. След този период нуждите на детето нарастват и то трябва да се захранва и с немлечна храна, докато кърменето продължи до две години. Кърменето до двегодишна възраст е трудно осъществимо, но по възможност то трябва да продължи поне до десетия месец, като, разбира се, от началото на шестия се започне въвеждането и на други твърди храни.

  • ДА ЗАХРАНВАМЕ ЛИ С ПЛОДОВИ СОКОВЕ ВЕДНАГА СЛЕД ВТОРИЯ МЕСЕЦ?

Сигурно болшинството от вас са чели книги за храненето на децата, в които пише, че от втория месец се започва даването на плодов сок. Правилно ли е това? В Националния план за дейст вие „Храни и хранене – 2005- 2010 Г.“, приет от Министерския съвет още през 2005 Г., пише, че: „Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато Световната здравна организация препоръчва до шестия месец бебетата да са изключително на кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на втория месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачетата. Поради неинформираност или липсата на средства някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязонедоимачна анемия.“ Този цитат дава категоричен отговор на въпроса, който най-често се задава от родителите: да започнем ли даването на сокче от втория месец, защото детето на съседите вече го пие.

  • ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ ИЛИ ПЛОДОВИ СОКОВЕ?

Нашата българска школа препоръчва захранването на здравите деца да става с плодови сокове или с плодово-зеленчукови пюрета. В САЩ и Канада това се прави с безглутенова млечна каша . Аз препоръчвам захранването на здравите деца да започне със зеленчуково пюре и по-късно да се въведат плодовите сокове. Даването най-напред на сладките плодови сокове създава у някои деца предпочитание към по-сладки храни и след това те не приемат с охота по-солените и безвкусни зеленчукови пюрета. Предлагам ви две рецепти, подходящи эа въвеждаща храна на деца на 6- и захранване на над 7-месечна възраст. В следващия брой на списанието ще предложа на вашето внимание моето виждане за начина на захранване на здравите деца и на деца със здравословни проблеми. Пюрето е подходящо за първа въвеждаща храна.

Картофено пюре

Необходими продукти:

1 средно голям картоф

60мл адаптирано мляко или кърма

1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне: 1. Обелените и нарязани картофи се варят на пара. 2. Още топли се поставят в блендер заедно с млякото и маслото и се пасират.

 

 

 

  • МОЯТ СЪВЕТ

През последните години се налага мнението, че трябва да се фиксира точно видът на първата въведена храна. С какво ще бъде захранено кърмачето, зависи най-вече от здравословното му състояние и от физическото му развитие.

Написано от

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация"